Selecteer een pagina

User Interface (UI) en User Experience (UX)

User Interface design en User Experience design, oftewel UI/UX design… Je ziet deze termen steeds vaker opduiken als het om websites en digitale media gaat. Is dat iets nieuws? Het lijkt misschien zo, maar dat is het in feite niet, we noemden het voorheen alleen anders (grafisch vormgever of web designer). Hoe verhouden deze termen zich tot de ‘old school’ benamingen? We leggen het uit!

User Interface

De User Interface (UI) is letterlijk de gebruiksomgeving van een website of app (of welke digitale omgeving dan ook), dat wat je ziet en doet aan de ‘voorkant’. Een goede User Interface draait dus om een goed ontwerp van ‘de voorkant’ van de digitale omgeving (dat wat je ziet) en een goede functionaliteit van alle aangeboden elementen (dat wat je doet). UI designers zijn vaak (van huis uit) gespecialiseerd in grafisch ontwerp. Zoals we als grafisch ontwerpers ‘gewend’ waren (en zijn) om bijvoorbeeld de (soms best gecompliceerde)  ‘user interface’ van lesmethodes te ontwikkelen, zorgen we er tegenwoordig voor dat de look & feel van een website of app ‘klopt’ voor de gebruiker. Zo passen we moeiteloos ogenschijnlijk kleine details aan, die uiteindelijk een groot verschil blijken te maken bij de gebruikservaring, de UX.

User Experience

Die gebruikservaring wordt User Experience (UX) genoemd. Deze UX heeft niet alleen met de interface (de UI) te maken, maar vooral met de beleving van het grote geheel, de totale gebruikservaring: een optimale combinatie van effectiviteit en plezier bij de gebruiker, voor, tijdens en na hun website- of app-gebruik.

UI en UX zijn allebei belangrijk, ze gaan eigenlijk hand in hand. Je bezoekt een website (of gebruikt een app) in eerste instantie omdat het er goed uitziet en je er goed mee overweg kunt (een goed UI design), maar je komt terug omdat de website of de app kennelijk jouw behoefte vervult (een goed UX design).

Neo & Co

En waar vliegen wij dan in? Wij zijn ‘van huis uit’ grafisch ontwerpers, we weten hoe mensen lezen en kijken. Die wetmatigheden gelden net zo goed voor websites en apps als voor boeken en brochures. We hebben onze ontwerp-skills op een heel natuurlijke manier door-ontwikkeld en we voelen ons goed thuis in het UI design. Daarnaast hebben we ons ook gespecialiseerd in niet alleen het ontwerpen, maar ook het bouwen van websites, zodat we onze eigen ontwerpen ook in de praktijk kunnen uitvoeren!

Omdat UI design en UX design heel erg dicht tegen elkaar aan liggen, doen we in de praktijk niet alleen aan UI, maar houden we ons (zeker bij wat kleinere opdrachten waar UX en UI vaak in elkaar overlopen) ook met UX bezig!

Op onze website geven we wat extra aandacht aan het soort werkzaamheden dat we tegenwoordig verrichten. Je vindt ze via de blokken op de homepage, maar als je specifiek meer wil lezen over visual communication of over creative solutions, klik dan de link aan!

Ook behoefte aan UI of UX design? Kijk rond op onze website voor inspiratie en neem contact op!

info@neoenco.nl

Neo & Co  |  Visuele communicatie

Overbeeklaan 14    6881 HG Velp    026 4424831    info@neoenco.nl

 

Klanten  •   Portfolio  •  Contact  •  Blog

 

Mooie Boel! header nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, nieuwe workshops, handige tips, et cetera!

Gelukt! Bedankt voor je inschrijving.

Pin It on Pinterest

Deel deze pagina

Hoe meer MOOIE BOEL! hoe beter!