Selecteer een pagina

 

Uitgeverij Pretty Kettle!  Leesduur 4 minuten

Maak kennis met uitgeverij Pretty Kettle!

In onze Mooie Boel kalender maakten we al even terloops melding van een leuk nieuw project waar we mee bezig zijn. We gaan ons naast onze bezigheden voor grafisch ontwerpbureau Neo & Co namelijk ook begeven op het uitgeverspad. Na jarenlang boeken in opdracht te hebben vormgegeven, gaan we nu ook de inhoud bepalen! Lees hier over het ontstaan van uitgeverij Pretty Kettle!

Sinaasappelpapiertjes?

Als vormgevers zijn we altijd alert op vormgeving om ons heen. Nogal ‘beroepsgedeformeerd’ natuurlijk, maar als je oplet is eigenlijk bijna alles vormgegeven. Niet altijd goed of mooi, maar vaak wel. En (als je goed kijkt) soms zelfs mooier of beter dan je in eerste instantie ziet.
En dan gaat het ons niet eens om de voor de hand liggende zaken (zoals boeken, verpakkingen, huisstijlen, of allerlei design-spulletjes), maar meer om de ‘per ongeluk’ vormgegeven dingen die je niet opvallen, of die je (na gebruik) gewoon weggooit…

Neem nou bijvoorbeeld sinaasappelpapiertjes… Die dunne dingetjes die je soms om een sinaasappel of mandarijntje aantreft. Kleurige papiertjes die je misschien als kind gladstreek om (even) te bewaren, maar die je als volwassene toch meestal onachtzaam in de prullenbak gooit. Je zult het misschien niet geloven, maar er zijn er duizenden van. Allemaal verschillend. Allemaal kleurig. En – het kan nog gekker – er zijn mensen die ze verzamelen!

Verzamelingen

Zoals onze oud-docent Pieter Hildering. Van hem leerden wij lang geleden het vak grafisch vormgever, toen hij (ons en anderen) lesgaf aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (tegenwoordig Artez). We hebben Pieter opgezocht in Amsterdam en mochten zijn verzameling meenemen naar onze studio om de fragiele papiertjes te fotograferen en in kaart te brengen voor het eerste boekje van onze uitgeverij.

Naar aanleiding van de beelden gingen we op zoek naar informatie over deze wonderlijke papiertjes en hun herkomst. Dat leidde vaak tot een dood spoor, maar af en toe dook er toch ergens een stukje informatie op, waar we voor ons boek wat aan hadden. Zo hebben we hier en daar een klein verhaaltje of anekdote aan een sinaasappelpapiertje toegevoegd. Het is overigens geen ‘leesboek’ geworden, we willen vooral de afbeeldingen voor zich laten spreken en hebben ook vaak letterlijk behoorlijk ingezoomd!

Vrije vertaling ‘Mooie Boel’

Bij een nieuwe uitgeverij hoort ook een naam. Nu bedienen we ons al sinds de oprichting van ons ontwerpbureau van de kreet ‘Mooie Boel!’ Het past bij ons en ons werk (vinden wij) en als je kijkt wat deze uitdrukking (vrij vertaald) in andere talen oplevert, dan duiken er wel een paar leuke zinsneden op. Zoals in het Frans: ‘C’est du propre!’. Of in het Duits: ‘Schöne Bescherung!’. Maar de leukste vinden we toch de Engelse variant: ‘Now that’s a pretty kettle of fish!’. Wij zagen daar natuurlijk meteen het perfecte logo bij: een fluitketel vol vis! En wonder boven wonder was de domeinnaam www.prettykettle.com ook nog vrij. Toen wisten we het zeker: uitgeverij Pretty Kettle zag het daglicht!

Pretty Kettle

Hopelijk zien jullie het logo, de fluitketel met vissen, in de toekomst vaker opduiken. Aan ons zal het niet liggen! 😉 Het eerste boek met de titel 100 Fruit Wrappers gaat binnenkort naar de drukker. En daarna zullen er nog meer boeken met wonderlijke verzamelobjecten volgen. Zoals kroonkurken, fietsbalhoofdschildjes, luciferdoosjes, wasknijpers, et cetera. Als je iemand weet die mooie, maffe dingen verzamelt, mail ons gerust, misschien zit er wel een Pretty Kettle uitgave in!

Website

We zijn achter de schermen druk bezig met het ontwerpen, bouwen en inrichten van de website www.prettykettle.com. Het eerste boek ‘100 Fruit Wrappers’ uit onze reeks over verzamelingen over man-made everyday things is daar binnenkort te verkrijgen.

Verder ga je binnenkort op de website prettykettle.com (naast het eerste boek uit onze reeks) ook ansichtkaarten, wenskaarten, posters en dergelijke vinden… Kortom, ‘A pretty kettle of fish!’ Tot binnenkort!

Meer informatie over Pretty Kettle?

We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom onze uitgeverij! Meer informatie over Pretty Kettle? Bel ons (026 4424831) of mail ons gerust!

 

Naar 'Wist je dat...'
Mooie Boel! header nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, nieuwe workshops, handige tips, et cetera!

Gelukt! Bedankt voor je inschrijving.

Pin It on Pinterest

Share This