Selecteer een pagina

 

Typografie: Google Doodles!  Leesduur 4 minuten

Google Doodles!

Je kent ze wel, de plaatjes waarmee Google het logo op de startpagina opvrolijkt. Het begon in 1998 met een heel simpel mannetje achter de tekst van het Google-logo. Daarna zijn de Google Doodles (zo heten ze dus) uitgegroeid tot ware kunstwerkjes, waarbij je soms niet meer weet of de tekst nou beeld is, of andersom!

De eerste Google Doodle werd op 30 augustus 1998 gemaakt. En deze zag er zo uit:

Google doodles: burning man

Een heel simpel mannetje achter de letter o. Het mannetje was het logo van het Burning Man festival, waar de twee Google-eigenaren dat weekend naar toe gingen. Om het publiek te laten dat ze even niet op de zaak waren, voegden ze het Burning Man logootje toe.

Trouwens, het uitroepteken achter Google was een overblijfsel van het Yahoo! logo. (Google was was nog maar twee jaar jong.)

Twee jaar later vroegen de eigenaren aan stagiaire Dennis Hwang om weer een nieuwe Doodle te maken. Dit keer voor Quatorze Juillet (Bastille Day). Hij maakte daarna voor Google diverse Doodles en kreeg de titel ‘Chief Doodler’. Hij is intussen overigens Webmaster van Google.

google doodles: bastille day doodle

Daarna volgden er nog heel veel Doodles. Aanvankelijk alleen voor de bekendste feestdagen zoals Kerstmis en Pasen. Maar gaandeweg kwamen er steeds meer bij, af en toe ook voor de meer ‘obscure’ herdenkingsdagen. Zoals het jubileum van de ijscoupe. De herdenking van de geboortedag van Amelia Earheart. Of de verkiezingsdag in Nederland. Zo ontstond er een rijk archief aan over de hele wereld vervaardigde afbeeldingen.

google doodle: amelia earhart doodle
google doodle: verkiezingsdag

Vandaag de dag zijn de Google Doodles vaak ware kunstwerkjes met soms een uitgebreide animatie. Bijvoorbeeld ter gelegenheid van Vaderdag in Taiwan, of – zoals meer recent – de zonsverduistering, die in een groot deel van de Verenigde Staten te zien was.

google doodle: animatie
google doodle: dierendag animatie
google doodle: eclips

Kijk hier voor alle Doodles in alle landen.

naar 'wist je dat'
Mooie Boel! header nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, nieuwe workshops, handige tips, et cetera!

Gelukt! Bedankt voor je inschrijving.

Pin It on Pinterest

Share This